Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Są posiłki i napoje, które spożyte w upalną pogodę, mogą wpływać na nasze zdrowie i samopoczucie

KLANA
pixabay.com
Temperatury przechodzą nasze najśmielsze, letnie oczekiwania. Na słupkach termometrów padają kolejne rekordy. Nic nie wskazuje na to, że zmieni się to w ciągu najbliższych dni. Dlatego warto zwracać uwagę na to co jemy i pijemy. Okazuje się, że są posiłki i napoje, które spożyte w taką pogodę, mogą wpływać na nasze zdrowie i samopoczucie.

Lody są na samym szczycie tej listy. Choć nie tylko dzieci szaleją na ich punkcie i mogłyby je jeść przez cały rok, to właśnie lato nie jest najlepszą porą roku do zajadania się zimnym deserem. Bardzo łatwo w ten sposób nabawić się infekcji gardła. Dlatego zamiast ulubionych lodów, lepiej zjeść lekki deser owocowy.

Choć jest wielu ludzi, którzy nie wyobrażają sobie życia bez czarnego, aromatycznego napoju, należy pamiętać, że kawa wypłukuje z organizmu magnez i potas. A magnez nazywa się pierwiastkiem życia. Oczywiście jedna filiżanka nie spowoduje spustoszenia w naszym organiźmie, to kawa wypita w zbyt dużej ilości jest moczopędna. Wypłukuje i odwadnia. A tego unikamy w upalne dni. Do utraty wody dochodzi i tak już w wyniku pocenia się, które jest niezbędne do schłodzenia organizmu. Dlatego warto odpuścić kilka filiżanek kawy, by nie pozbywać się dodatkowo wody.

W upalne dni warto też zrezygnować ze słodyczy. Pogoda powoduje u nas dużą senność, a skoki cukru mogą to tylko pogłębiać. Trudno i tak pozbierać myśli, kiedy termometry w cieniu pokazują 34 stopnie Celsjusza. Dlatego batoniki i czekoladki warto zostawić na chłodniejsze dni.

Niektórzy ludzie mają większy apetyt na mięso zimą. I jest to kolejna podpowiedź od samej Matki Natury. Warto wsłuchiwać się w jej podpowiedzi. Białko zwierzęce jest latem dużo trudniejsze do strawienia. Oczywiście nie trzeba rezygnować z mięsnych przyjemności, jednak warto dołożyć do nich porcję warzyw.

Warto też pamietać, że są przyprawy, które skutecznie potrafią rozgrzać. Imbir, kolendrę, cynamon, pieprz cayenne, goździki i kurkumę, lepiej zachować na zimowe gotowanie.

Alkohol pity w upalne dni może nam zaszkodzić. Przy takich temperaturach jakie są teraz na dworze nawet nieduża dawka alkoholu powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych i uczucie rozgrzania. Dodatkowo alkohol bardzo odwadnia. Jeśli jednak nie możecie się oprzeć zimnemu piwku, pamietajcie o wypiciu większej ilości wody. I to najlpiej mineralnej, która uzupełni niedobory składników mineralnych.

Polub nas na Facebooku

ZOBACZ:Uwaga na upały. Trzymanie się kilku prostych zasad pomoże je przetrwać

źródło: TVN24

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kornik.naszemiasto.pl Nasze Miasto