MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ciecierzyca zawiera znacznie więcej kwasu foliowego niż...
fot. Engin Akyurt/Pexels.com

Które produkty zawierają więcej kwasu foliowego niż sałata? Niedobór tej witaminy zwiększa ryzyko demencji i jest niebezpieczny dla płodu

Ciecierzyca

Ciecierzyca zawiera znacznie więcej kwasu foliowego niż sałata, ponieważ w 100 g suchych nasion znajdziemy aż 340 mcg tej witaminy. Warto jednak pamięć, że podczas obróbki termicznej i chłonięcia przez nasiona wody poziom kwasu foliowego znacznie się zmniejsza. Dodatkowo ciecierzyca stanowi znakomite źródło innych witamin i pierwiastków, w tym witamin antyoksydacyjnych (A, C i E), witamin z grupy B, a także żelaza, miedzi, manganu, cynku i magnezu.

Ciecierzyca wpływa korzystnie na pracę układu nerwowego, wspiera pamięć i koncentrację, a nawet łagodzi uczucie zmęczenia. Dodatkowo wykazano, że nasiona tej rośliny mogą łagodnie obniżać ciśnienie tętnicze krwi, obniżać poziom glukozy, a także zwiększać wrażliwość komórek na działanie insuliny.

Zobacz również

Wyniki i strzelcy w 27. kolejce okręgówki. Polonia Głubczyce z awansem do 4 ligi

Wyniki i strzelcy w 27. kolejce okręgówki. Polonia Głubczyce z awansem do 4 ligi

W Ełganowie, w gnieździe Polaków. Polska edukacja w Wolnym Mieście Gdańsku

W Ełganowie, w gnieździe Polaków. Polska edukacja w Wolnym Mieście Gdańsku

Polecamy

Pleszewianin na czele jednego z największych banków w Polsce!

TYLKO U NAS
Pleszewianin na czele jednego z największych banków w Polsce!

Nowa atrakcja w Tatrach. Zobacz, ile kosztują bilety

Nowa atrakcja w Tatrach. Zobacz, ile kosztują bilety

Pęka ci głowa? Możesz chorować na dolegliwość, która dotyka 4 na 10 Polaków

Pęka ci głowa? Możesz chorować na dolegliwość, która dotyka 4 na 10 Polaków