MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki: 
3 kg mąki żytniej
3 kg mąki pszennej
4 l...
fot. pixabay

Przepisy na czas epidemii koronawirusa. Jak zrobić w domu chleb, bułki i pizzę?

Przepis na chleb żytnio-pszenny

Składniki: 3 kg mąki żytniej 3 kg mąki pszennej 4 l mleka 10 dag drożdży 2 łyżki soli Mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże i sól, czekamy, aż drożdże wyrosną. Wsypujemy 3 kg mąki żytniej i 1 kg pszennej. Składniki mieszamy i odstawiamy przynajmniej na 8 godzin, a najlepiej na całą noc. Po upływie tego czasu zagniatamy ciasto, dodajemy pozostałe 2 kg mąki pszennej. Masę wykładamy do wysmarowanych tłuszczem blach i odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 175 st. C przez około godzinę. Przepis pochodzi z książki „Tak smakuje Pomorze” z biblioteki „Dziennika Bałtyckiego”.

Zobacz również

Pińczowskie "Konstelacje Kultury". Mieszkańcy zorganizują ciekawe wydarzenia

Pińczowskie "Konstelacje Kultury". Mieszkańcy zorganizują ciekawe wydarzenia

Wielki festiwal dla dzieci w Europejskim Centrum Bajki w Pacanowie

Wielki festiwal dla dzieci w Europejskim Centrum Bajki w Pacanowie

Polecamy

Co zrobić, gdy psa ukąsi żmija? Ważna jest szybka reakcja!

TYLKO U NAS
Co zrobić, gdy psa ukąsi żmija? Ważna jest szybka reakcja!

Trzecia tablica rejestracyjna. To trzeba wiedzieć, by uniknąć problemów

Trzecia tablica rejestracyjna. To trzeba wiedzieć, by uniknąć problemów

Hulajnoga elektryczna. Ścieżka rowerowa, chodnik czy jezdnia? Z czego korzystać?

Hulajnoga elektryczna. Ścieżka rowerowa, chodnik czy jezdnia? Z czego korzystać?